wadkanovaren.nl

Bijzonderheden per startpunt voor kanotochten op de Waddenzee

laatst bijgewerkt: 23 februari 2014

Dit onderwerp is ook als pdf te downloaden.

Alle mij bekende vertrekpunten vanaf de vaste wal worden één voor één behandeld van west naar oost, waarbij belangrijke punten als toegankelijkheid, parkeermogelijkheden, bereikbaarheid bij laagwater, e.d. de revue passeren. Met dank aan Bart Bakker voor de aanvullende info bij de Noordhollandse vertrekpunten en van de afsluitdijk.
Voor bijzonderheden over de tochten vanaf deze vertrekpunten, zie Overzicht mogelijk kanotochten en overzicht vaarroutes.

huisduinen

Huisduinen : vertrekpunt ligt bij het parkeerterrein voor restaurant “Nogal Wiedes” tegen de dijk. Tegenover het restaurant is een klein strandje, waarvan het goed vertrekken is. Verzoek van Nogal Wiedes is om je niet om te kleden in het zicht van het restaurant. Je moet niet parkeren op hun parkeerplaats, maar in de wijk; de parkeerplaatsen zijn gereserveerd voor klanten van het restaurant. Wel mag je bij Nogal Wiedus van het sanitair gebruik maken.

Den Helder: Marinehaven bij de officiersmess, melden bij Traffic Centre Den Helder (tel.0223-542300, marifoonkanaal 62). In fort Harssens van de Kon. Marine Jacht Club kun je douchen. Paspoort mee. Het schijnt dat je je een maand van tevoren moet aanmelden met opgave van de namen van de deelnemers. Dat maakt in de praktijk de haven praktisch onbruikbaar voor kanoërs.
Direct west van de veerhaven, achter cafe Landsend is een ministrandje, dat soms een jaar helemaal onder water ligt, maar wel te gebruiken is. Met de auto kan je er vlak bij komen voor laden en lossen, parkeren kan buiten het toeristenseizoen voor het restaurant.
Een alternatief is het Kuitje: Direkt ten zuiden van de marine, iets ten noorden van een gemaal is een soort (slijk)strandje met boothelling in the middle of nowhere. Parkeren is er nooit een probleem.
Den Helderoverzicht Den HelderKuitje

Den Oeveroverzicht Den Oever

Den Oever / afsluitdijk: In de uiterste zuidoostpunt van de haven is een drijfsteiger die door kanoers gebruikt mag worden, echter hebben reddings- en havendiensten natuurlijk altijd voorrang. Auto afladen kan er vlak naast. Parkeren boven op de dijk, de strekdam is gereserveerd voor de beroeps.
Je kan ook aan de IJsselmeerkant instappen en parkeren bij een trailerhelling op de strekdam of op het recreatiestrandje in de Zuiderhaven.
Breezanddijk (Afsluitdijk):
Er is in ieder geval een strandje aan de oostkant van de oostpier, mogelijk zijn er meer plekjes, via de steigers kan ook maar vergt enige acrobatiek.

Kornwerderzand (Afsluitdijk):
De oostelijke dam is camper-recreatieterrein met heel veel parkeerplek dus. De beste instap is het noordelijke hoekje tussen de strekdam en het terrein. Het hoekje tegen de afsluitdijk aan kan ook maar heeft veel meer slik. Tussen de strekdammen kan je bij een hoge steiger of via een zeer gladde trailerhelling ook in en uitstappen, bij laag water is dat beter bereikbaar. Aan de IJsselmeerzijde is een strandje in de zuidoost hoek.

 

harlingenoverzicht HarlingenHarlingen: De grootste haven van het Wad met veel scheepvaartverkeer, mede omdat het Van Harinxmakanaal daar uitkomt. Kano’s kunnen het beste aan het uiteinde van de zuidelijke arm van de haven te water gaan bij de trailerhelling of het strand er onder. Daar kun je ook je auto in de buurt (betaald parkeren) laten staan. Een alternatief is op een plek met lage oevers in de grachten van Harlingen in te stappen. Nadeel is dan dat je geschut moet worden voor je de buitenhaven in kunt varen. Niet alle sluizen in de stad worden bediend.

roptazijloverzicht RoptazijlGemaal Roptazijl: ca 3 km ten noorden van Harlingen ligt het gemaal Roptazijl met een “havenmond” die door twee strekdammen wordt gevormd. In de zuidhoek is een kort strandje en tegen de dijk een kade. De auto kun je kwijt in de berm van de weg langs de dijk.


holwerdHolwerd:  Bij hoogwater is vertrek vanaf de lage oosthelling van de havenpier mogelijk. Bij laag water valt het hele wad buiten de vaargeul droog, op een klein geultje tegen de westhelling van de havenpier na. Dan is dat ongeveer de enige plek om bij laagwater te vertrekken en aankomen, waarbij je wel moet uitkijken voor de basaltstenen en de gladde dijkhelling.
Omdat het wantij maar iets ten oosten van Holwerd ligt, zul je, als je stroom mee wilt hebben altijd met afgaand tij vertrekken vanaf Holwerd, zowel als je oostwaarts wilt gaan als westwaarts en altijd met opkomend tij terugkeren.
Voor de auto moet je parkeergeld betalen als je de auto op het parkeerterrein van Wagenborg laat staan. Het parkeerterrein gaat één uur na aankomst van de laatste veerboot op slot, dus zorg dat je voor die tijd terug bent om je auto van het parkeerterrein te halen. Als je na sluitingstijd komt, kun je met je parkeerkaart de toegangsdeur openen waar de voetgangers doorgaan die van de boot komen. Daarna kun je gewoon betalen bij de automaten. Het parkeerterrein kun je daarna verlaten door de meest rechtse uitrit. Je moet dan wel je parkeerkaart bij je hebben en niet in de auto laten liggen (met dank aan Jannes Wulms voor deze info).

Kijk goed naar de verkeersborden.

 

veerhavenLoogstrand-loog

overzicht Lauwersoog Lauwersoog: Dit is een veel gekozen vertrekpunt voor kanotochten. Er zijn verschillende vertrekmogelijkheden. Sinds het voorjaar van 2011 zijn aan de westzijde van de visserhaven nieuwe aanlegsteigers aangelegd, die ook zeer geschikt zijn voor kano's (a op plattegrond). Het sanitair in het bijgelegen havengebouw van de vissershaven opengesteld voor alle pleziervaart, dus ook voor kanoërs. Er is een vrij toegankelijke ruimte met twee wastafels en met een via een pinautomaat eenvoudig te verkrijgen chipkaart (minimale oplaadbedrag 5 euro) heb je toegang tot sanitair en (niet gratis maar goedkope) douche's. Een betere vertrek- en aankomstplek voor kano's is er bij mijn weten nergens bij het Wad. Parkeren bij het havengebouw is voorlopig nog gratis. Mocht het hek naar de steigers toch gesloten zijn, dan kun je bij laag water het beste vertrekken vanaf een van de noordelijke steigers in de vissershaven (d), ondanks de hoge in/uitstap. Tot ca 2 uur voor en na laagwater kun je terecht op de botenhelling tegenover het vertrekpunt van de veerboten aan de kop van de pier (b), bij het strandje in de hoek van de pier tegenover het restaurant Pierenend (e) en bij het strandje ten oosten van de vissershaven (c). Bij laagwater kan ook op de kop van de pier uit/ingestapt worden, maar dan moet je wel tussen de los liggende stenen, bezet met scherpe Japanse oesters door weet te laveren.
Een andere mogelijkheid is vanaf het Lauwersmeer te vertrekken en door de sluis via de veerhaven het Wad op te varen (f).

 

noordpolderzijl Noordpolderzijl: Bij laagwater is de haven zelfs voor kano’s onbereikbaar en kun je alleen via een van de ijzeren trapjes tegen de kade in en uit het water. Het slik is te zacht om door heen te kunnen lopen. De slagboom is meestal dicht en alleen met een pasje te openen. Door de week is de slagboom zonder pasje te openen als het tenminste niet te druk is. Wanneer er dan een auto voor de slagboom gaat staan, gaat de slagboom zonder pasje omhoog. Voor het openen van de slagboom voor de haven van Noordpolderzijl bellen met: de heer Schoonveld, tel 06-20615951 Waterschap Noorderzijlvest. Wanneer je ’s morgens vroeg door de slagboom wilt, bel dan de avond te voren dan zet hij het systeem ’s avonds al op “open”. Bovenstaande regeling is afgesproken met de heer Schoonveld op 23 april 2006, dus check bijtijds of die nog steeds geldt. Nadat kano’s en spullen bij de haven zijn afgeleverd moet je de auto’s weer naar de andere kant van de dijk rijden en op de algemene parkeerplaats achterlaten, niet in de haven laten staan dus. Op het kampeerterreintje naast de parkeerplaats mag je gratis kamperen.


eemshavenoverzicht Eemshaven

Eemshaven: Het strandje in de hoek van de westelijke havenpier tegenover de nieuwe terminal van de veerboot naar Borkum is een ideaal vertrekpunt. Als die in verband met uitbreiding van de Eemshaven voor onbepaalde tijd per auto onbereikbaar is, zijn alternatieven een strandje iets meer naar het westen waar de dijk naar het zuiden afbuigt (alleen met hoog water), de hoek van dezelfde dijk als deze weer naar het westen afbuigt (1 km lopen over verharding onder aan de dijk om dat punt te bereiken) en Vierhuizen (zie hieronder). Je kunt in de berm tegen de dijk parkeren of betaald op het parkeerrerrein van de veerdienst naat Borkum. Houd er dan wel rekening mee dat het parkeerterrein sluit 30 minuten na aankomst van de laatste boot.

vierhuizen verzicht VierhuizenVierhuizen (Spijksterpompen): Tussen de Eemshaven en Delfzijl ligt ten oosten van Vierhuizen een klein gemaal dat op de Eems spuit.

De auto’s kunnen in de nabijheid geparkeerd worden, maar als het hek naar het gemaal Spijksterpompen dicht is, moeten de boten een stukje gedragen worden tot over de dijk. Als het hek open is, kunnen de auto’s tot op de dijk rijden. De tocht naar Borkum wordt er 8 km langer van dan bij vertrek vanaf de Eemshaven.

delfzijloverzicht Delfzijl

Delfzijl: Het strand bij Delfzijl is bij laagwater ongeschikt als vertrek/ aankomstpunt vanwege het droogvallend slik voor het strand. Wel is het mogelijk te vertrekken of aan te landen bij de strandjes aan de strekdam langs het zeehavenkanaal naar de haven van Delfzijl.

termunterzijl overzicht Termunterzijl

Termunterzijl: Vanuit de jachthaven naast het gemaal kan onder alle omstandigheden vanaf de drijvende steigers worden vertrokken. De drijvende steigers kunnen in de winter afwezig zijn. De vaarroute naar de haven is aan weerszijden gemarkeerd met stokken op een strekdam die met hoogwater onder water staat. Houd rekening met de soms sterke zijstroming.

nwestatenzijl overzich Nieuwe Statenzijl

Nieuwe Statenzijl: Bij laag water moet aan de zoetwaterzijde van de sluis in- en uitgestapt worden. Let op de bedieningstijden van de sluis (weekend: 1 mrt-1 okt 9.00 - 18.00 uur, 1 okt-1 mrt op afroep). Overleg vooraf met de sluiswachter: 0597-521252. Bij hoog water kun je ook in/uitstappen bij het privé-haventje voor de sluis. Het hek naar het haventje kan afgesloten zijn.

Is deze pagina via het menu links op het scherm opgeroepen, klik dan deze pagina weg om terug te keren naar de homepagina, ben je via een directe link op deze pagina gekomen, waardoor er links geen menu staat, klik dan hier op home voor menu+homepagina