wadkanovaren.nl

Kanoën op het Duitse en Deense Wad III

laatst bijgewerkt: 11 juli 2013

Dit onderwerp is ook als pdf te downloaden.

Overzicht mogelijke kanotochten in de Duitse bocht tussen Jade en Elbe

omhoog Kanoroutes Duitse bocht rond mondingen Jade, Weser en Elbe
kaart deel tussen Wangerooge en Halligen in apart scherm

We beperken hier het gebied van de Duitse bocht tot het gebied tussen Wangerooge in het westen en de Halligen in het noordoosten, hoewel de Duitse bocht officieel een veel groter gebied omvat (o.a. inclusief Doggersbank en de Halligen).
Het gebied tussen Wilhelmshaven in het westen en Tönningen in het noordoosten is minder geschikt voor kanotochten. In het gebied monden de Jade, Weser, de Elbe en de Eider uit, met de veel beroepsvaart van en naar de havens Wilhelmshaven, Bremerhaven, Bremen en Hamburg. Het scheepvaartverkeer en de stromingen van de grote rivieren maken het kanoën in dit gebied lastig.
In dit gebied ligt één bewoond eiland en verder een aantal zandplaten. Hoher Knechtsand, Scharhörn en Nigehörn zijn zandplaten, Mellum en Trischen hebben duinen. Terwijl Mellum in omvang groeit, is van het oorsponkelijk bewoonde Trischen nog maar een sikkelvormig eiland over dat steeds kleiner wordt. Neuwerk heeft een kleine nederzetting en is als enige eiland toegankelijk, de anderen zijn natuurgebieden en niet zondermeer te bezoeken.

Een direct oversteek van Hornumersiel of Wangerooge in het westen naar Büsum of Tümlauer Koog in het noordoosten is ca 75 km lang en is slechts voor een enkeling weggelegd. Wie van Hornumersiel naar de Halligen of andersom wil peddelen, kan beter langs de kust van jachthaven naar jachthaven varen. Daarom worden hieronder alleen de kanotochten beschreven die mogelijk zijn langs de kust en niet de routes van en naar de verschillende andere eilanden en platen. Om niet in herhalingen te vallen, worden de routes tussen twee opeenvolgende jachthavens beschreven; wie een langere tocht wil varen, kan eenvoudig de opeenvolgende routebeschrijvingen aan elkaar koppelen. Alleen voor het oversteken van de Jade (Hooksiel-Fedderwardersiel), de Weser (Fedderwardersiel - Wremen), de Elbe (Cuxhaven - Friederichskoog) en de Meldorfer Bucht (Friederichskoog - Büsum) worden directe routes beschreven tussen niet opeenvolgende havens.

Veel stukken langs de kust en veel havens vallen droog bij laagwater. Daarom kan het beste een vaartijd van 3 uur rond hoogwater worden aangehouden en zul je vaak op enige afstand van de kust moeten varen om genoeg diepte te hebben.
Anders dan bij het deel over de Duitse waddeneilanden en het deel over de Halligen worden de beschrijvingen van de jachthavens en de vaarroutes van en naar de jachthavens gecombineerd. Daarbij worden de havens beschreven als of je van Nederland naar Denemarken wilt varen. De vaarroutes terug worden bij de heenhaven beschreven om herhalingen te voorkomen. Kijk bij beide havens voor bijzonderheden over de havens. Een site met beschrijvingen van een groot aantal jachthavens is www.wattsegler.de/toernplanung/hafenführer.html .
Als u onjuistheden of onvolkomenheden tegenkomt in de tochtbeschrijvingen hieronder stellen we het zeer op prijs als u die aan ons wilt doorgeven aan rvdeijk@home.nl. Dat geldt natuurlijk ook voor interessante aanvullingen.

Beschrijvingen vertrek- en aankomstplekken en de vaarroutes van en naar de havens

Je kunt hier kiezen van welke routes je een beschrijving wilt zien:
Tochten tussen Hornumersiel en Fedderwardersiel
Tochten tussen Fedderwardersiel en Cuxhaven
Tochten tussen Cuxhaven en Tümlauer Koog

Tochten tussen Hornumersiel en Fedderwardersiel


Hornumersiel: De jachthaven valt droog bij laagwater en de geul naar de haven is niet goed bevaarbaar 1 uur rond laagwater. Iets ten noorden van de kleine haven ligt een grote gezinscamping aan het strand. Bij de jachthaven is plaats voor campers, dus wellicht ook voor een tent? Nadere informatie is te vinden op www.horumersiel-schillig.de

Hornumersiel - Hooksiel; 81 (7 km); 4u v HW - 1u n HW (+30Hl)
Route ⇓: jachthaven Hornumesiel - vaargeul Jade (ca 2 km) opkomend tij (tegen), vaargeul Jade - Neuer Haven Hooksiel (ca 5 km) opkomend tij (mee)
Hooksiel - Hornumersiel; 81 (7 km); 1u v HW - 4u n HW (+38Hl)
Route ⇑: Neuer Haven Hooksiel - vaargeul Jade (ca 5 km) afgaand tij (mee), vaargeul Jade - jachthaven Hornumersiel (ca 2 km) afgaand tij (tegen).
Het wad tussen Hornumersiel en Hooksiel valt ca 2 uur rond laagwater droog. Als je langs de westrand van de Jade vaart blijf je uit de buurt van de vaargeul voor de beroepsvaart.

Hornumersiel - Fedderwardersiel; 87b-87a-88 (3 1km); 4u v HW - 1u n HW (+30Hl)
Route ⇓: jachthaven Hornumesiel - vaargeul Jade (ca 2 km) opkomend tij (tegen), Jade - radartoren Hooksielplate (ca 8 km 105°) opkomend tij (mee), radartoren - (Hoher Weg) - wantij Kaiserbalje (ca 10 km 300°), opkomend tij (mee), wantij - Fedderwarder Priel (ca 3 km) opkomend tij (tegen), Fedderwarder Priel - Fedderwardersiel (ca 8 km) opkomend tij (mee)
Fedderwardersiel - Hornumersiel; 88-87a-87b (31 km); 4u v HW - 1u n HW (+64Hl)
Route ⇑: Fedderwardersiel - Fedderwarder Priel (ca 8 km) afgaand tij (mee), Fedderwarder Priel - wantij Kaisersbalje (ca 3 km), afgaand tij (tegen), wantij - (Hoher Weg) - radartoren Hooksielplate (ca 10 km 295°) afgaand tij (mee), radartoren - Wangers Außentief (ca 8 km 290°) afgaand tij (mee), Wangers Außentief - jachthaven Hornumersiel(ca 2 km) afgaand tij (tegen).

Hooksiel: Hooksiel ligt aan een binnenmeer bij de monding van de Hooksieler Tief. Voor de sluis naar het meer ligt de Neuer Haven en aan het andere eind van het meer bij het dorp ligt de Alter Haven. De havens vallen niet droog. Ten oosten van Hooksiel ligt de jachthaven. Tussen Hooksiel en de kust ligt aan de kust een grote gezinscamping. Of er kampeermogelijkheden voor kanoërs zijn bij de havens is niet duidelijk. Voor algemene informatie zie op http://hooksiel.de.

Hooksiel - Wilhelmshaven; 82-83 (11/17 km); 5u v HW - 1u n HW (+38Hl)
Route ⇓: Neuer Haven Hooksiel - (Jade) sluis Maade / Nassau jachthaven (11/17km) opkomend tij (mee).
Wilhelmshaven - Hooksiel; 83-82 (11/17 km); 4u v HW - 1u n HW (+58Hl)
Route ⇑: sluis Maade / Nassau jachthaven - (Jade) Neuer Haven Hooksiel (11/17 km, afgaand tij (mee).
Langs de kust liggen strekdammen die ca 1km de zee in steken en uitlopen ca 1km lange kades. Als je die wilt omzeilen, moet je op enige afstand van de kust varen, wat weer als nadeel heeft dat je in het vaarwater van de broepsvaart terecht komt. Het beste kun je vermoedelijk net iets binnen de strekdammen varen of oversteken naar de oostelijke zijde van de Jade.

Hooksiel - Fedderwardersiel; 82-87a-88(25 km); 4u v HW - HW (+38Hl)
Route ⇓: Neuer Hafen Hooksiel - Jade (ca 7 km) opkomend tij (mee), Jade - wantij Kaisersbalje (ca 7 km) opkomend tij (mee), wantij - Fedderwarder Priel (ca 3 km) opkomend tij (tegen), Fedderwarder Priel - Fedderwardersiel (ca 8 km) opkomend tij (mee).
Fedderwardersiel - Hooksiel; 88-87a-82 (25 km); HW - 4u n HW (+64Hl)
Route ⇑: Fedderwardersiel - Fedderwarder Priel (ca 8 km) afgaand tij (mee), Fedderwarder Priel - wantij Kaisersbalje (ca 3 km), afgaand tij (tegen), wantij - Jade (ca 7 km) afgaand tij (mee), Jade - Neuer hafen Hooksiel (ca 7 km).
De Kaiserbalje geul en de Fedderwarder Priel zijn van prikken voorzien. Blijf op de Jade van/naar Hooksiel eerst ten oosten van de rode boeien varen om buiten het vaargebied van de beroepsvaart te blijven.

Wilhelmshaven:
Wilhelmshaven is een drukke havenstad die je als kanoër beter kunt vermijden. Als je naar de Jadeboezem (naar Dangast of Varel) wilt, is het beter aan de overkant van Wilhelmshaven langs de oostelijke oever van de Jade te varen en zo weg te blijven van de beroepsvaart. Wilhemshaven heeft ten noorden achter de sluis van de rivier de Maade een kleine jachthaven, waar vanwege de sluis het lastig is er bij te komen. Het is wellicht handiger voor de sluis een tentje op te slaan. De Nassauhaven is een grotere jachthaven en ligt in de zuidhoek van de bocht naar de Jadeboezem. De haven is een buitenhaven en is dus direct vanuit zee te bereiken. Of je er een tent op het gras mag opzetten, is onbekend, maar iets ten noorden ligt een parkeerterrein voor campers. Meer landinwaarts ligt het clubgebouw van de Wilhelmshavener kanoclub. zie www.wkk-whv.de. Door de afstand tot zee minder handig als pleisterplaats als je op doorreis bent.
Voor algemene informatie over Wilhelmshaven zie www.wilhelmshaven.de.Wilhelmshaven - Fedderwardersiel; 83-88 (15/20 km); 5u v HW - HW (+58Hl)
Route 1 ⇓: sluis Maade - Jade (ca 3 km) kentering (neutraal), Jade - wantij Kaiservbalje (ca 7 km) opkomend tij (mee), wantij - Fedderwarder Priel (ca 3 km) opkomend tij (mee), Fedderwarder Priel - Fedderwardersiel (ca 8 km) opkomend tij (mee).
Route 2 ⇓: Nassau jachthaven - (ca 8 km) afgaand tij (mee), Jade - wantij Kaiservbalje (ca 7 km) opkomend tij (mee), wantij - Fedderwarder Priel (ca 3 km) opkomend tij (mee), Fedderwarder Priel - Fedderwardersiel (ca 8 km) opkomend tij (mee).
Er is veel beroepsvaart bij Wilhelmshaven, houd daarom op de Jade zoveel mogelijk de oostelijke kant aan. Door met laagwater te vertrekken uit de Nassauhaven voorkom je de tegenstroom op de Jade en heb je toenemend stroom mee op de rest van de route. Omdat je met laagwater vertrekt, kun je de bocht naar Fedderwardersiel niet afsnijden en moet je via de met prikken aangegeven geulen varen.
Fedderwardersiel - Wilhelmshaven; 88-83 (15/20 km); 5u v HW - 2u n HW (+59Hl)
Route 1 ⇑: jachthaven Fedderwardersiel - Fedderwarder Priel (ca 8 km) opkomend tij (mee), Fedderwarder Priel - wantij Kaisersbalje (ca 3 km) opkomend tij tij (mee), wantij - Jade (ca 7 km) opkomend tij (mee), Jade - sluis Maade (ca 3 km) opkomend tij (mee).
Route 2 ⇑: jachthaven Fedderwardersiel - Fedderwarder Priel (ca 8 km) opkomend tij (mee), Fedderwarder Priel - wantij Kaisersbalje (ca 3 km) opkomend tij (mee), wantij - Jade (ca 7 km) opkomend tij (mee), Jade - Nassau jachthaven (ca 8 km) opkomend tij (mee).
Er is veel beroepsvaart bij Wilhelmshaven, houdt daarom op de Jade zoveel mogelijk de oostelijke kant aan. Door 2 uur na laagwater te vertrekken heb je op de hele route stroom van opzij of mee. De Fedderwarder Priel en Kaiserbalje zijn van prikken aangegeven. Als er genoeg water staat kan op de Kaiserbalje wellicht de bocht naar Wilhelmshaven afgesneden worden.

Wilhelmshaven - Eckwarderhörne; 83-86 (5/11 km); 3u v HW - 3u n HW (+58Hl)
Route 1 ⇓:sluis Maade - (oostelijke helft Jade) - camping Knauskamp / jachthaven Eckwardersiel (8/11 km) opkomend tij (mee).
Route 2 ⇓: Nassau jachthaven - koers 80° - camping Knauskamp / jachthaven Eckwardersiel (5/8 km) opkomend tij (neutraal/mee).
Er is veel beroepsvaart bij Wilhelmshaven. Vanuit de Nassauhaven doet de stroming er niet toe omdat je dwars op de stroming vaart. Houd er wel rekening mee dat je wordt weggezet. De vaartijd wordt meer bepaald door de toegankelijkheid van Eckwardersiel.
Eckwarderhörne - Wilhelmshaven; 86-83 (8/11 km); 3u v HW - 3u n HW (+59Hl)
Route 1 ⇑: jachthaven Eckwardersiel / camping Knausman - (oostelijke zijde Jade) - sluis Maade (11 km) afgaand tij (mee).
Route 2 ⇑: jachthaven Eckwardersiel / camping Knausman - koers 260° - Nassauhaven (5/8 km) afgaand tij (neutraal/mee)
Er is veel beroepsvaart bij Wilhelmshaven. Naar Nassauhaven doet de stroming er niet toe omdat je dwars op de stroming vaart. Houd er wel rekening mee dat je wordt weggezet. De vaartijd wordt meer bepaald door de toegankelijkheid van Eckwardersiel.

Wilhelmshaven - Dangast; 83-84 (9/17 km); 3u v HW - 1u n HW (+58Hl)
Route &dArr: sluis Maade - oostelijk deel Jade - Nassauhaven (6 km) opkomend tij (mee) - geul Dangast - Dangast (9 km) opkomend tij (mee).
Dangast - Wilhelmshaven; 84-83 (9/17 km); 1u v HW - 3u n HW (+70Hl)
Route ⇑: Dangast - geul Dangast - Nassauhaven (9 km) afgaand tij (mee) - oostelijk deel Jade - sluis Maade (8km) afgaand tij (mee).
De geul van Dangast is met prikken afgezet. Het wad valt droog bij laagwater. Als de sluis van Maade startpunt of eindpunt is, kun je om de beroepsvaart te vermijden het beste aan de oostzijde van de Jade varen en bij de punt van Eckwardesiel naar de geul ter hoogte van de Nassauhaven varen, resp oversteken naar Eckwardersiel. Afgezien van de vissers, is de beroepsvaart gericht op Wilhelmshaven.

Dangast:


De jachthaven van Dangast ligt voor de sluis en is omgeven door grasvelden. Naast de haven ligt een camping, die vooral voor campers wordt gebruikt.
Voor algemene informatie zie op www.jyc-dangast-varel.de/.

Dangast - Varel; 85-86-87 (15 km); 2u v HW - 2u n HW (+70Hl)
Route ⇒: Dangast - geul van Dangast (ca 5 km tot 53°28'48.28"/8°08'15.73") opkomend tij (tegen), geul van Dangast - Vareler Watt (ca 8 km koers 140° - baken 53°25'31"/8°12'53" Vareler Tief opkomend tij (mee), Vareler tief - sluis Varel (ca 2 km) opkomend tij (mee).
Vanwege de tegenstroom op de geul van Dangast kun je de tocht het beste zo kort mogelijk rond hoogwater maken.
Varel - Dangast; 87-86-85 (15 km); HW - 2u n HW (+73Hl).
Route ⇐: sluis Varel - Vareler Tief (ca 2 km tot baken op ca baken 53°25'31"/8°12'53") hoogwaterkentering (neutraal),Vareler Tief - Vareler Watt (ca 8 km koers 320°)- geul naar Dangast afgaand tij (mee), geul naar Dangast - Dangast (ca 5 km) afgaand tij (tegen).
Vanwege de tegenstroom op de geul naar Dangast kun je de tocht het beste zo kort mogelijk rond hoogwater maken.

Varel:

De haven van de Sportvereniging Varel ligt binnen de sluis. Er is een havengebouw maar of er voorzieningen zijn voor kanoërs en of er gekampeerd mag worden is onbekend. Er is wel een grasveld. Het eigenlijke dorp ligt 2 km landinwaarts. Voor algemene informatie over Varel zie op www.varel.de.

Varel - Eckwarderhörne; 87-84 (17 km); HW - 3u n HW (+73Hl)
Route ⇑: sluis Varel - Vareler Tief (ca 5 km) afgaand tij (mee), Vareler Tief - Jade (ca 9 km tot 53°30'52"/8°11'21") afgaand tij (mee), Jade - Eckwarderhörne (3 km koers ca 70°) afgaand tij (opzij/mee).
Sla op de Jade bijijds af naar het oosten om de beroespvaart te mijden.
Eckwarderhörne - Varel; 84-87 (17 km); 3u v HW - HW (+59Hl)
Route ⇓: Eckwarderhörne - Jade (ca 3 km koers ca 250°) opkomend tij (opzij/mee), Jade - Vareler Tief (ca 9 km) opkomend tij, Vareler Tief - sluis Varel (ca 5 km) opkomend tij (mee).
De Vareler Tief is voorzien van prikken. Als er genoeg water staat, kun je ook proberen direct tussen het Jappen Sand en het Stollhamer Watt door van/naar Varel naar/van Eckwarderhörne te varen (ca 13 km).

Eckwarderhörne/Eckwardersiel:
  
camping Knauscamp               jachthaven Eckwardersiel

Op de kop ligt de camping Knauscamp en iets meer naar het oosten de kleine jachthaven van Eckwardersiel, die bij laagwater geheel droogvalt. Mogelijk dat er op het gras bij de jachthaven tegen de de dijk een tentje opgezet kan worden. Er zijn voor zover bekend geen voorzieningen.
Voor algemene informatie zie o.a. op www.knauscamp.de/nl en www.wattsegler.de/hafenfuehrer/402-eckwardersiel-jade.html.

Eckwarderhörne - Fedderwardersiel; 84-83-88-90 (26 km); 3u v HW - HW (+59Hl)
Route ⇑: Eckwarderhörne - (oostzijde Jade) - Kaisersbalje (ca 9 km) opkomend tij (tegen), wantij Kaiserbalje (ca 7 km) opkomend tij (mee), wantij - Fedderwarder Priel (ca 3 km) opkomend tij (tegen), Fedderwarder Priel - Fedderwardersiel (ca 7 km) opkomend tij (mee).
Vertrek uit Eckwarderhörne of Eckwardersiel zodra er genoeg water staat om te profiteren van de stroming vanaf Kaisersbalje. Je hebt onvermijdelijk tegenstroom op de Jade. De Kaiserbalje en de Fedderwarder Priel zijn van prikken voorzien.
Fedderwardersiel - Eckwarderhörne; 90-88-83-84 (26 km); HW - 4u n HW (+64Hl)
Route ⇑: Fedderwardersiel - Fedderwarder Priel (ca 8 km) afgaand tij (mee), Fedderwarder Priel - wantij Kaisersbalje (ca 3 km), afgaand tij (tegen), wantij - Jade (ca 7 km) afgaand tij (mee), Jade - Eckwarderhörne (ca 9 km) afgaand tij (tegen).
De Kaiserbalje en de Fedderwarder Priel zijn van prikken voorzien. Het wad bij Eckwarderhörne valt droog dus zorg dat je niet later dan 3 u na HW daar aan komt. De tegenstroom op de Jade is onvermijdelijk.

Tochten tussen Fedderwardersiel en Cuxhaven


Fedderwardersiel:

Fedderwardersiel heeft twee jachthavens, gescheiden door een camping. De grootste, zuidelijk van de camping gelegen hoort bij de Butjadinger Yachtclub en heeft voor kanoërs kampeergelegenheid bij de jachthaven. Bij laagwater vallen de jachthavens en het wad er voor droog.
Voor algemene informatie zie op www.butjadinger-yachtclub.de.

Fedderwardersiel - Bremerhaven; 91-92 (15 km); 3u v HW - HW (+64Hl)
Route ⇑: Jachthaven Fedderwardersiel - Weser - jachthaven Bremerhaven (ca 15km) opkomend tij (mee).
Bremerhaven - Fedderwardersiel ; 92-91 (15 km); HW - 3u n HW (+85Hl)
Route ⇓: Jachthaven Bremerhaven - Weser - jachthaven Fedderwardersiel (ca 15km) afgaand tij (mee).
De stroom van de Weser kan rond het 3e en 4e uur vrij sterk zijn. Houd daarom de zuidelijke oever aan, ook om de beroepsvaart te mijden.

Fedderwardersiel - Wremen; 91-93 (13 km); HW - 3u n HW (+64Hl)
Route ⇒: Jachthaven Fedderwardersiel - (geul Fedderwardersiel ca 4 km koers 95°, oversteek Weser ca 9 km koers 10°) - jachthaven Wremen (ca 13km) afgaand tij (opzij/mee).
Wremen - Fedderwardersiel ; 93-91 (13 km); 3u v HW - 3u n HW (+85Hl)
Route ⇐: Jachthaven Wremen - jachthaven Fedderwardersiel (ca 13km) opkomend tij (opzij/mee).
Houd rekening met weggezet worden door de eventueel sterke stroom op de Weser en met de beroepsvaart van/naar Bremerhaven.

Bremerhaven:

Bremerhaven heeft een kanovereniging (zie kaart), waar je wellicht kunt overnachten, zie http://kvu.der-norden.de/kvu/index.html. Daarnaast zijn er op drie plaatsen steigers voor plezierboten, waaronder die van de Weser Yachtclub, die vermoedelijk het meest geschikt is als je niet bij de kanovereniging terecht kunt.
Tenzij je Bremerhaven wilt bezoeken, kun je als je op doorreis bent Bremerhaven vanwege de beroepsvaart beter overslaan.
Voor algemene informatie zie op www.bremerhaven.de.

Bremerhaven - Wremen; 92-93 (12 km); 1u v HW - 1u n HW (+85Hl)
Route ⇑: jachthaven Bremerhaven - geul Wremen (9 km tot voorbij 3e rode boei) afgaand tij (mee), geul Wremen - haven Wremen (3 km) afgaand tij (tegen).
De vaargeul van de Weser is tegen het droogvallend wad aan de landkant van boeien voorzien en je kunt net buiten de vaargeul naar de geul naar Wremen varen. Om zo min mogelijk last te hebben van de tegenstroom in de geul Wremer Tief kun je eventueel iets voor hoogwater vertrekken. Houd rekening met het eventueel tijdverlies om door de sluis in Bremerhaven te komen.
Wremen - Bremerhaven; 93-92 (12 km); 2u v HW - HW (+62Hl)
Route ⇓: haven Wremen - vaargeul Weser (3 km) opkomend tij (tegen), vaargeul Weser - jachthaven Bremerhaven (9 km) opkomend tij (mee).
Om geen last te hebben van de tegenstroom in de geul Wremer Tief kun je eventueel iets voor hoogwater uit Wremen vertrekken. De vaargeul van de Weser is tegen het droogvallend wad aan de landkant van boeien voorzien en je kunt net buiten de vaargeul naar Bremerhaven varen.

Wremen:

Wremen heeft een kleine haven aan het eind van de kreek. Bij eb valt de haven droog. Er lijkt genoeg gras om een tentje te kunnen opzetten, maar ten zuiden van de haven ligt ook een camping.
Voor algemene informatie zie op www.wremen.de.

Wremen - Dorumer Neuveld; 94 (16 km); 1u n HW - 3u n HW (+62Hl)
Route ⇑: haven Wremen - geul Wremen (ca 3 km) afgaand tij (mee), geul Wremen - geul Dorumer Neuveld (ca 11 km) afgaand tij (mee), geul Dorumer Neuveld - vissershaven Dorumer Neuveld (ca 2 km) afgaand tij (tegen).
De route is niet voorzien van boeien of prikken. Het wad valt ca 3 uur na hoogwater droog, maar zo lang er genoeg water staat, kun je relatief dicht onder de kust varen tot je op de geul naar Dorumer Neuveld stuit.
Dorumer Neuveld - Wremen; 94 (16 km); 3u v HW - HW (+58Hl)
Route ⇓: vissershaven Dorumer Neuveld - geul Dorumer Neuveld (ca 2 km) opkomend tij (tegen), geul Dorumer Neuveld - geul Wremen (ca 11 km) opkomend tij (mee), geul Wremen - vissershaven Wremen (ca 3 km) opkomend tij (mee).
Alleen de geul Wremer Tief naar de haven is van prikken voorzien, de rest van de route niet. Het wad valt ca 3 uur na hoogwater droog, maar zo lang er genoeg water staat, kun je relatief dicht onder de kust varen tot je op de geul naar Wremen stuit.

Dorumer Neufeld:

De vissershaven van Dorumer-Neufeld ligt aan het uiteinde van de geul en valt droog bij laagwater. Ten noorden van de haven ligt een camping.
Voor algemene informatie zie op www.dorum.eu/

Dorumer Neufeld - Spieka Neufeld; (12 km); HW - 3u n HW (+58Hl)
Route ⇑: vissershaven Dornumer Neufeld - geul Dorumer Neufeld (ca 2 km) afgaand tij (mee), geul Dorumer Neufeld - geul Spiekaer Tief (ca 7 km) afgaand tij (mee), geul Spiekaer Tief - jachthaven Spieka Neufeld (ca 3 km) afgaand tij (tegen).
Alleen de geul Spiekaer Tief naar de haven is van prikken voorzien, de rest van de route niet. Het wad valt ca 3 uur na hoogwater droog, maar zo lang er genoeg water staat, kun je relatief dicht onder de kust varen tot je op de geul naar Spieka Neufeld stuit.
Spieka Neufeld - Dorumer Neufeld; (12 km); 3u v HW - HW (+53Hl)
Route ⇓: jachthaven Spieka Neufeld - geul Spiekaer Tief (ca 3 km) opkomend tij (tegen), geul Spiekaer Tief - geul Dorumer Neufeld (ca 7 km) opkomend tij (mee), geul Dorumer Neufeld - vissershaven Dorumer Neufeld (ca 2 km) opkomend tij (mee).
Alleen de geul Spiekaer Tief naar de haven is van prikken voorzien, de rest van de route niet. Het wad valt ca 3 uur na hoogwater droog, maar zo lang er genoeg water staat, kun je relatief dicht onder de kust varen tot je op de geul naar Dornumer Neuveld stuit.

Spieka-Neufeld:

De Spieka-Neufeldhaven is een jacht- en vissershaven. De haven valt bij laagwater droog en is ca 3 uur rond hoogwater bereikbaar. Naast de haven ligt een camping.
Voor algemene informatie zie op www.spieka-neufeld.de/.

Spieka Neufeld - Cuxhaven; 95 (29 km); 3u v HW - 1u n HW (+53Hl)
Route ⇑: jachthaven Spieka Neufeld - geul Spiekaer Tief (ca 3 km) afgaand tij (tegen), geul Spiekaer Tief - vaargeul Elbe (ca 20 km) opkomend tij (opzij/mee), vaargeul Elbe - jachthaven Cuxhaven (ca 6 km) opkomend tij (mee).
Het wad tussen Spieka Neufeld, het eiland Neuwerk en Cuxhaven valt grotendeels droog bij eb en Neuwerk is dan via een met prikken afgezette route te voet en per paard en wagen bereikbaar. De vaargeul van de Elbe loopt vlak langs de landpunt bij Cuxhaven (Kugelbake) en er loopt in richting 330° vanaf de landpunt een strekdam ca 600 m het wad op.
Cuxhaven - Spieka Neufeld; 95 (29 km); 1u v HW - 3u n HW (+71Hl)
Route ⇓: jachthaven Cuxhaven - vaargeul Elbe (ca 6 km) opkomend tij/kentering (tegen/neutraal), vaargeul Elbe -geul Spiekaer Tief (ca 20 km) afgaand tij (opzij/mee), Spiekaer Tief - jachthaven Spieka Neufeld (ca 3 km) afgaand tij (tegen).
Omdat de haven van Spieka Neufeld droog valt moet je - uitgaande van een snelheid van 7 km/uur - al voor hoogwater Cuxhaven vertrekken, te meer daar het in Spieka Neuveld eerder laagwater is dan in Cuxhaven.
Het wad tussen Spieka Neufeld, het eiland Neuwerk en Cuxhaven valt grotendeels droog bij eb en Neuwerk is dan via een met prikken afgezette route te voet en per paard en wagen bereikbaar. De vaargeul van de Elbe loopt vlak langs de landpunt bij Cuxhaven (Kugelbake) en er loopt in richting 330° vanaf de landpunt een strekdam ca 600 m het wad op.

Spieka Neufeld - Neuwerk; 96 (16 km); HW - 3u n HW (+53Hl)
Route ⇑: jachthaven Spieka Neufeld - geul Spiekaer Tief (ca 3 km) afgaand tij (mee), geul Spiekaer Tief - haven Neuwerk (13 km ca 0°) afgaand tij (mee).
Neuwerk - Spieka Neufeld; 96 (16 km); 3u v HW - HW (+40Hl)
Route ⇓: haven Neuwerk - geul Spiekaer Tief (ca 13 km 180) opkomend tij (mee), geul Spiekaer Tief - jachthaven Spieka Neufeld (ca 3 km) opkomend tij (mee).
Vrijwel het hele gebied op de route valt bij laagwater droog. Daarom en omdat het beschermd zone II gebied is, moet je in de geulen van en naar Neuwerk en Spieka Neufeld varen.

Neuwerk:


Het eiland Neuwerk is bij eb per voet te bereiken via een met prikken afgezette route. Er is een kleine jachthaven en een camping. Er wonen ca 30 mensen en veel vogels.
Voor algemene informatie zie op www.insel-neuwerk.de
Neuwerk - Cuxhaven; 97 (18 km); 3u v HW - HW (+40Hl)
Route ⇓: haven Neuwerk - geul veerboot (ca 2 km ca 180°) opkomend tij (mee), geul veerboot - vaargeul Elbe (ca 10 km ca 80°) opkomend tij (mee), vaargeul elbe - jachthaven Cuxhaven (ca 6 km) opkomend tij (mee).
Cuxhaven - Neuwerk; 97 (18 km); HW - 3u n HW (+71Hl)
Route ⇓: jachthaven Cuxhaven - vaargeul Elbe (ca 6 km) afgaand tij/kentering (mee), vaargeul Elbe - vaargeul veerboot (ca 10 km ca 265°) afgaand tij/kentering (mee), vaargeul veerboot - haven Neuwerk (ca 2 km 0°) afgaand tij/kentering (mee).
Het hele gebied op de route valt bij laagwater droog. De vaarroute is de route van de veerboot tussen Neuwerk en Cuxhaven. De vaargeul van de Elbe loopt vlak langs de landpunt bij Cuxhaven (Kugelbake) en er loopt in richting 330° vanaf de landpunt een strekdam ca 600 m het wad op.

Tochten tussen Cuxhaven en Tümlauer Koog


Cuxhaven:
Cuxhaven is een grote industriële havenstad en kent twee jachthavens. Ten noorden van de industriële haven van ligt een jachthaven (2e haven vanaf de landpunt), zie www.svconline.de. De stroom voor de ingang van de haven kan sterk zijn. Twee havens zuidelijker ligt een tweede jachthaven (www.lcf-cuxhaven.de. Ca 5 km naar het zuiden bij Altenbruch ligt nog een derde, kleine jachthaven met voorzieningen, zie ook www.asv-altenbruch.de. Beide havens vallen droog bij eb.
Voor algemene informatie zie op www.cuxhaven.de.

Cuxhaven - Otterndorf; 98 (15 km); 4u v HW - HW (+71Hl)
Route ⇒: jachthaven Cuxhaven - jachthaven Otterndorf (15km) opkomend tij (mee).
Otterndorf - Cuxhaven; 98 (15 km); HW - 4u n HW (+101Hl)
Route ⇐: jachthaven Otterndorf - Cuxhaven (15km) afgaand tij (mee).
Er is op de Elbe veel beroepsvaart met grote containerschepen. Blijf daarom rechts van de vaargeul varen.


jachthaven van Cuxhaven

Cuxhaven - Brunsbüttel; 99-100/98-100 (28/32 km); 4u v HW - HW (+71Hl)
Route ⇒: jachthaven Cuxhaven - jachthaven Brünsbuttel (28/32 km) opkomend tij (mee).
Brunsbüttel - Cuxhaven; 100-99/100-98 (28/32 km); HW - 4u n HW (+136Hl)
Route ⇐: jachthaven Brünsbuttel - jachthaven Cuxhaven (28/32 km) afgaand tij (mee).
De route via 98 is betond en drukker met beroepsvaart dan die via 99.

Cuxhaven - Friederichskoog; 102 (19 km); HW - 2u n HW (+71Hl)
Route ⇑: jachthaven Cuxhaven - geul Friederichskoog (15 km 30°) afgaand tij (neutraal/mee), geul Friederichskoog - jachthaven Friederichskoog (4 km) afgaand tij (tegen).
Friederichskoog - Cuxhaven; 102 (19 km); 2u v HW - HW (+51Hl)
Route ⇓: jachthaven Friederichskoog - geul Friederichskoog(4 km) opkomend tij (tegen), geul Friederichskoog - jachthaven Cuxhaven (15 km 210°) opkomend tij (neutraal/mee).
De geul van Friederichskoog is van prikken voorzien. Denk er aan dat je in de vaargeul naar links (afgaand tij) of naar rechts (opkoemnd tij) wordt weggezet en houd rekening met de beroepsvaart bij het oversteken van de vaargeulen van de Elbe.

Otterndorf:

15 km ten oosten van Cuxhaven ligt de jachthaven van Otterndorf met in de nabijheid een grote familiecamping. De haven valt bij laagwater gedeeltelijk droog.
Voor algemene informatie zie op www.otterndorf.de Otterndorf - Brunsbüttel; 98-100 (18 km); 4u v HW - HW (+101Hl)
Route ⇒: jachthaven Otterndorf - noordoever vaargeul Elbe (ca 3 km) opkomend tij (neutraal), noordoever vaargeul Elbe - jachthaven Brünsbuttel (ca 15 km) opkomend tij (mee).
Brunsbüttel - Otterndorf; 100-98 (18 km); HW - 4u n HW (+136Hl)
Route ⇐: jachthaven Brünsbuttel - noordoever vaargeul Elbe (ca 15 km) afgaand tij (mee), noordoever vaargeul Elbe - jachthaven Otterndorf (ca 3 km) afgaand tij (mee).
De route via 98 is betond en druk met beroepsvaart. Het beste kun je de vaargeul ter hoogte van Otterndorf oversteken en langs de noordoever varen.

Otterndorf - Neufeld; 98-100 (14 km); 4u v HW - HW (+101Hl)
Route ⇒: jachthaven Otterndorf - noordoever vaargeul Elbe (ca 3 km) opkomend tij (neutraal), vaargeul Elbe - geul Neufeld (ca 8 km), opkomend tij (mee), geul Neufeld - jachthaven Neuveld (3 km) opkomend tij (mee).
Neufeld - Otterndorf; 100-98 (14 km); HW - 4u n HW (+136Hl)
Route ⇐: jachthaven Neufeld - geul Neufeld (ca 3km), afgaand tij (mee), geul Neufeld - noordoever vaargeul Elbe (ca 8km) afgaand tij (mee), noordoever vaargeul Elbe - jachthaven Otterndorf (ca 3 km) afgaand tij (mee).
Het beste kun je de vaargeul ter hoogte van Otterndorf oversteken en langs de noordoever varen. Of de geul naar Neufeld van prikken voorzien is, is niet duidelijk.

Otterndorf - Friederichkoog; 103 (22 km); 4u v HW - HW (+101Hl)
Route ⇑: jachthaven Otterndorf - vaargeul Friederichskoog (ca 18 km 345°) afgaand tij (neutraal/mee), geul Friederichskoog - jachthaven Friederichskoog (4 km) afgaand tij (tegen).
Friederichkoog - Otterndorf; 103 (22 km); HW - 4u n HW (+136Hl)
Route ⇓: jachthaven Friederichskoog - geul Friederichskoog (ca 4 km) opkomend tij (tegen), geul Friederichskoog - jachthaven Otterndorf (ca 18 km 165°) opkomend tij (neutraal/mee).
De geul van Friederichskoog is van prikken voorzien. Denk er aan dat je in de vaargeul naar links (afgaand tij) of naar rechts (opkoemnd tij) wordt weggezet en houd rekening met de beroepsvaart bij het oversteken van de vaargeulen van de Elbe.

Brunsbüttel:

De oude haven van Brunsbüttel is tegenwoordig een jachthaven met sanitaire voorzieningen. Er is genoeg ruimte voor een tent, maar of het ook is toegestaan is onbekend. De haven wordt druk bezocht omdat hier ook het Noord-Oostzeekanaal begint.
Voor algemene informatie zie op www.brunsbuettel.de.

Brunsbüttel - Neufeld; 101 (10 km); HW - 2u n HW (+101Hl)
Route ⇒: jachthaven Brunsbüttel - geul Neufeld (ca 7 km), afgaand tij (mee), geul Neufeld - jachthaven Neuveld (3 km) afgaand tij (tegen).
Neufeld - Brunsbüttel ; 101 (10 km); 2u v HW - HW (+136Hl)
Route ⇐: jachthaven Neufeld - geul Neufeld (ca 3 km), opkomend tij (tegen), geul Neufeld - jachthaven Brunsbüttel(ca 7 km) opkomend tij (mee).
Of de geul naar Neufeld van prikken is voorzien is niet duidelijk. Om zo min mogelijk tegenstroom in de geul van Neufeld te hebben, kun je daar het beste rond hoogwater aankomen of vertrekken.

Neufeld:
De haven valt droog. Er zijn sanitaire voorzieningen.
De haven heeft hoge steigers met trapjes.
Er lijkt genoeg plaats voor een tent maar of het ook is toegestaan is onduidelijk.

Neufeld - Friederichskoog; 101-102 (27 km); HW - 3u n HW (+136Hl)
Route ⇑: jachthaven Neufeld (geul Neufeld) - vaargeul Elbe (ca 3 km) afgaand tij (mee), vaargeul Elbe - vaargeul Friederichskoog (ca 20 km) afgaand tij (neutraal/mee), geul Friederichskoog - jachthaven Friederichskoog (ca 4 km) afgaand tij (tegen).
Friederichskoog - Neufeld ; 102-101 (27 km); 4u v HW - HW (+51Hl)
Route ⇓: jachthaven Friederichskoog - geul Friederichskoog(ca 4 km) opkomend tij (tegen), geul Friederichskoog - vaargeul Elbe (ca 20 km) opkomend tij (mee), vaargeul Elbe - (geul Neufeld) jachthaven Neufeld (ca 3 km) opkomend tij (mee).
De geul van Friederichskoog is van prikken voorzien. Of de geul van Neufeld van prikken is voorzien is niet duidelijk.

Friedrichskoog:

Friederichskoog heeft een gecombineerde jacht- en vissershaven. De koggervloot telt ruim 20 boten. In het gebouw van de jachtvereniging is sanitair maar die is alleen met een sleutel toegankelijk, die tegen een borg van €20 is op te halen in het gasthuis Seehundstuv. Of er bij de haven een tent opgezet mag worden is onbekend. De haven valt bij eb niet droog.
Voor algemene informatie zie op www.wattsegler.de/hafenfuehrer/2005-friedrichskoog.html en www.friedrichskoog.de.

Friederichskoog - Meldorf; 103-106 (22 km); 2u v HW - 2u n HW (+51Hl)
Route ⇑: haven Friederichkoog- geul Friederichkoog 53°59.603'/8°49.770'(ca 4 km) opkomend tij (tegen), geul Friederichkoog 53°59.603'/8°49.770' - landpunt Friederichskoog-Spietze(ca 4,7 km 311°) opkomend tij (opzij/mee), landpunt - geul Meldorf (12,7 km 55.07°) opkomend tij (opzij/mee), geul Meldorf - jachthaven Meldorf (ca 1 km) opkomend tij (mee).
Meldorf - Friederichskoog; 106-103 (22 km); 1u v HW - 3u n HW (+54Hl)
Route ⇓: jachthaven Meldorf - geul Meldorf (ca 1 km), afgaand tij (mee), geul Meldorf - landpunt Friedrichskoog-Spietze (12,7 km 232.21°) afgaand tij (opzij/mee), landpunt - geul Friederichskoog 53°59.603'/8°49.770' (ca 4,7 km 151°) afgaand tij (opzij/tegen), geul Friederichskoog - haven Friederichskoog (ca 4 km) afgaand tij (tegen).
De geulen van Friederichskoog en Meldorf zijn van prikken voorzien. Bij de landpunt boven Friederichskoog loopt een lange strekdam het wad op. De getijdestroming is rond de landpunt van Friederichskoog per plek variabel maar rond hoogwater vrij zwak (1-4 km/uur).

Friederichskoog - Büsum; 103-105 (15 km); HW - 5u n HW (+51Hl)
Route ⇑: haven Friederichkoog - geul Friederichkoog 53°59.603'/8°49.770'(ca 4 km) afgaand tij (mee), geul Friederichkoog 53°59.603'/8°49.770' - landpunt Friederichskoog-Spietze(ca 4,7 km 311°) afgaand tij (opzij/mee), landpunt - jachthaven Büsum (ca 11 km 21°) afgaand tij (opzij/mee).
Büsum - Friederichskoog; 105-103 (15 km); 3u v HW - 3u n HW (+54Hl)
Route ⇓: jachthaven Büsum - landpunt Friedrichskoog-Spietze (11 km 201°) opkomend tij (opzij/mee), landpunt - geul Friederichskoog 53°59.603'/8°49.770' (ca 4,7 km 151°) opkomend tij (opzij/mee), geul Friederichskoog - haven Friederichskoog (ca 4 km) opkomend tij (mee).
De stroming is vrije zwak en wisselend van opzij.

Meldorf:

De vrij ruime jachthaven ligt direct achter de dijk naast de sluis en is direct vanaf het wad toegankelijk. De haven valt bij laagwater droog. De haven ligt vrij in het land; het dorp ligt ca 7 km landinwaarts. Er lijkt genoeg ruimte rond de haven om te kamperen en ten zuiden er van ligt een terrein voor campers, waar vermoedelijk ook een tentje opgezet kan worden. Maar welke regels er gelden is onbekend.
website haven: www.msv-meldorf.de. Voor algemene informatie Meldorf zie op www.meldorf-nordsee.de.

Meldorf - Büsum; 107 (7 km); 1u n HW - 5u n HW (+54Hl)
Route ⇑: jachthaven Meldorf - geul Meldorf (ca 1 km), afgaand tij (mee), geul Meldorf - jachthaven Büsum (ca 6 km 300°) afgaand tij (mee).
Büsum - Meldorf; 107 (7 km); 3u v HW - HW (+51Hl)
Route ⇓: jachthaven Büsum - geul Meldorf (ca 6 km 120°) opkomend tij (opzij/mee), geul Meldorf - jachthaven Meldorf (ca 1 km) opkomend tij (mee).
Er staat weinig stroming, of je kunt varen is meer afhankelijk of er genoeg water staat in de havens en op het wad. Je vaart in een uurtje van Büsum naar Meldorf, dus kun je niet te snel na laagwtaer uit Büsum vertrekken omdat je dan te vroeg in Meldorf aankomt.

Büsum:

De ingang naar de havens ligt op de uitstekende kaap. In het rechter deel aan de zuidkant ligt tegen de dijk de jachthaven. Misschien dat er een tent opgezet kan worden op de grasstrook tussen de jachthaven en de eerste vissershaven of anders op het veld aan het einde van de jachthaven. De jachthaven valt deels droog bij laagwater maar is ook bij laagwater te bereiken via de Süderpiep of de Norderpiep. Het marifoonkanaal voor de sluis is kanaal 11. Website haven: http://www.bsv-buesum.de. Voor algemene informatie zie op www.buesum.de.
Büsum - Eiderstuw; 108 (20 km); HW - 3n HW (+54Hl)
Route ⇑: jachthaven Büsum - boei SP28 (ca 3,5 km 289° tot N54°07.729'/E8°49.137'), afgaand tij (mee), boei SP28 - N54°11.765'/E8°45.970' (ca 7 km 342°) afgaand tij (opzij), N54°11.765'/E8°45.970' - boei 49 vaargeul Eider N54°16.112'/E8°48.792' ca 8 km 21°) afgaand tij (opzij/tegen), boei E49 - Eiderstuw (ca 1,5 km 110°) afgaand tij (tegen).
Eiderstuw - Büsum ; 108 (20 km); 3u v HW - HW (+73Hl)
Route ⇓: Eiderstuw - boei E49 vaargeul Eider (ca 1,5 km) (opkomend tij (mee), boei E49 - N54°11.765'/E8°45.970' (ca 8 km 200°) opkomend tij (opzij), N54°11.765'/E8°45.970' - boei SP28 vaargeul Büsum (ca 7 km 160° naar N54°07.729'/E8°49.137') opkomend tij (opzij), boei SP28 - jachthaven Büsum (ca 3,5 km 109°) opkomend tij(mee).
Behalve in de geulen naar de havens heb je voornamelijk met zwakke stroming opzij van of naar de kust te maken. Waar je kunt varen wordt met name bepaald door de waterhoogte op de route.

Büsum - Tümlauer Koog; 110(43 km); 3u n HW - HW (+54Hl)
Route ⇑: jachthaven Büsum - boei NP12 N54°10.412'/E8°38.616' (ca 15 km 295°), afgaand tij (mee), boei NP12 - boei E11 N54°14.604'/E8°35.464' (ca 8 km 335°) afgaand tij/kentering (opzij/neutraal/tegen), boei E11 - N54°18.261'/E8°33.054' (ca 7 km 340°) opkomend tij (opzij/mee), N54°18.261'/E8°33.054' - boei Ord8 N54°21.300'/E8°34.496' (ca 6 km 15°) opkomend tij (mee), boei Ord8 - N54°21.828'/E8°35.423' (ca 1,4 km 45°) opkomend tij (mee), N54°21.828'/E8°35.423' - geul Tümlauer Koog (ca 6 km) opkomend tij (mee).
Tümlauer Koog - Büsum ; 110 (43 km); 3u n HW - HW (+73Hl)
Route ⇓: jachthaven Tümerlauer Koog - N54°21.828'/E8°35.423' (6 km) afgaand tij (mee), N54°21.828'/E8°35.423' - boei Ord8 N54°21.300'/E8°34.496' (ca 1,4 km 225°) afgaand tij (mee), boei Ord8 - N54°18.261'/E8°33.054' (ca 6 km 195°) afgaand tij (opzij/mee), N54°18.261'/E8°33.054' - boei E11 N54°14.604'/E8°35.464' (ca 7 km 160°) afgaand tij/kentering (opzij/neutraal/mee), boei E11 - boei NP12 N54°10.412'/E8°38.616' (ca 8 km 155°) opkomend tij (opzij/mee), boei NP12 - jachthaven Büsum (ca 15 km 115°) opkomend tij (mee).
De geul van Tümlauer Koog is van prikken voorzien. Blijf binnen de prikken varen. Het wad en de haven vallen droog. Daarom en omdat de stroming min of meer tegengesteld is op het eerste en tweede deel van de route (zowel ⇑ als ⇓) is het lastig een route met zo veel mogelijk stroom mee te plannen. Je kunt met afgaand water uit de havens van Büsum resp Tümlauer Koog vertrekken, bij de kentering op het wad pauzeren en wachten tot er weer genoeg water staat bij opkomend tij of verder weg van de kust te varen.

Eiderstuw (+73Hl):

Bij de stuw aan de monding van de Eider ligt binnendijks een kleine vissershaven. Er zijn geen voorzieningen voor pleziervaart. Deze plek komt alleen als pleisterplaats in aanmerking als de afstand naar een volgende jachthaven te groot is. Afgezien van de niet bevaarbare geul voor de stuw valt het wad rondom droog, zodat je alleen 3 uur rond hoogwater kunt aankomen of vertrekken.
Eiderstuw - Tümlauer Koog; 109-110 (35 km); 3 u n HW - 3 u n HW (+54Hl)
Route ⇑: Eiderstuw - boei E11 N54°18.261'/E8°33.054' (ca 15 km 340°) kentering (neutraal), boei 11 - boei Ord8 N54°21.300'/E8°34.496' (ca 6 km 15°) afgaand tij (tegen), boei Ord8 - N54°21.828'/E8°35.423' (ca 1,4 km 45°) afgaand tij (tegen), N54°21.828'/E8°35.423' - geul Tümlauer Koog (ca 6 km) afgaand tij (tegen).
Tümlauer Koog - Eiderstuw ; 110-109 (35 km); 3u n HW - 3u v HW (+73Hl)
Route ⇓: jachthaven Tümerlauer Koog - N54°21.828'/E8°35.423' (6 km) afgaand tij (mee), N54°21.828'/E8°35.423' - boei Ord8 N54°21.300'/E8°34.496' (ca 1,4 km 225°) afgaand tij (mee), boei Ord8 - N54°18.261'/E8°33.054' (ca 6 km 195°) afgaand tij (mee), N54°18.261'/E8°33.054' - boei E11 N54°14.604'/E8°35.464' (ca 7 km 160°) afgaand tij/kentering (opzij/mee/neutraal), boei E11 - Eiderstuw (ca 15 km 115°) kentering/opkomend tij (neutraal/mee).
De geul van Tümlauer Koog is van prikken voorzien. Blijf binnen de prikken varen. Het wad en de haven vallen droog. Daarom en omdat de stroming min of meer tegengesteld is op het eerste en tweede deel van de route (zowel ⇑ als ⇓) is het lastig een route met zo veel mogelijk stroom mee te plannen. Je kunt met afgaand water uit de havens bij de Eiderstuw resp van Tümlauer Koog vertrekken, bij laagwater op het wad te pauzeren en wachten tot er weer genoeg water staat.

Tümlauer Koog (+72Hl):
Tümlauer Koog heeft een kleine jachthaven met één steiger. Er zijn toiletten en douches. De jachthaven valt droog en de geul er heen is smal. Voor haveninformatie zie www.sspo-st-peter-ording.de. Er is plaats voor een tent, maar of dat is toegestaan is onbekend.


Klik op home voor menu+homepagina